Banner

2011. december 17., szombat

Nokia Lumia 800 tapasztalatok

Frissítve! 2012.05.26

Most, hogy egy hete van nálam a Nokia új üdvöskéje a Lumia 800 megpróbálok összedobni egy teljesen szubjektív tesztet róla. Előre bocsátom, hogy az összehasonlítások során azért a Samsung Galaxy S-hez hasonlítom, mert ezt az Androidos készüléket használom már több mint egy éve.



Külső

  • Tömören, röviden - nagyon egyben van. Nincs recsegés, lötyögés, nyikorgás. Fogásra kellemes a polikarbonát ház és eléggé masszív érzetet kelt. Felül kibillenő ajtó mögött van a microUSB csatlakozó, mellette a microSIM foglalat ami nem feltétlenül arra lett kitalálva hogy a 7-es buszon könnyen elvégezhető legyen egy SIM kártya csere.  (Egy kis kipattanó tokba kell elhelyezni a SIM-et.) Óriási pluszpont, hogy nagyon jónak tűnnek az illesztések ezeknél a nyílásoknál, tehát zárt állapotban valószínűleg nem fog port gyűjteni a telefon belseje. 
  • Gombok - Minden gomb egy oldalra került, ezek nagyon jól tapinthatóak, panasz egyedül talán a kamera gombra lehet mely kézbefogáskor kicsit olyan érzetet kelt mintha éles lenne a széle. (Ez lehet hogy csak ennek az eszköznek a hibája)
  • A GorillaGlass kijelző kicsit kiemelkedik a telefon síkjából, talán egy levélen kidudorodó feszített vízcsepphez lehetne hasonlítani. Az érzékelés pontos, koszolódni nem koszolódik jobban mint a többi kijelző. Mivel a 800-as kijelzője kicsit kisebb mint az N9-é vagy egy Galaxy S2-é, így könnyen átérhető hüvelykujjal kis kezű embereknek is. Az ClearBlack AMOLED kijelző nagyon szép, szerintem van olyan jó mint az SGS SuperAmoled kijelzője. 
WP7 és a Nokia

A WP7-ről nagyon sok helyen lehet kimerítő írásokat olvasni (Mobilarénás fejtágítót tudom ajánlani) ezért én csak az általam fontosnak tartott, illetve a Nokia specifikus dolgokat emelném ki.

Az 1,4Ghz-es Qualcomm processzor jól teszi a dolgát. Akadást nem tapasztaltam sehol, minden animáció azonnali. A telefonon a legfrissebb Lumiára kiadott 7740-es Mango fut, sajnos nálam a beígért tethering menüpont - melyről közben kiderült nem is biztos hogy köze van a 7740-es frissítéshez - nem található meg. Több helyen írják, hogy ezt a funkciót a szolgáltató tudja aktiválni, függetlenül attól, hogy a készüléket függetlenül vettük-e.

Integráltság:

Az OS egyik nagy dobása a különböző funkciók HUB-okba rendezése. Facebook, Twitter bejegyzéseinket egy helyen láthatjuk, egyszerre akár több szolgáltatásban is megoszthatjuk dolgainkat. Nagyon patent. Hasonló az üzenet kezelés. Itt az SMS, Facebook chat, MSN van összegyúrva egy egységben. Például egy FB chaten elkezdett beszélgetést bármikor folytathatunk SMS-ben, egy folyamként fogjuk látni a személyhez kapcsolódó üzeneteket.
Az esetleg Androidról átpártolóknak jó hír, hogy a telefon gond nélkül kezeli a Google Accountot. Szinkronizál GCalendarral, kezeli a GMailt - persze nem olyan jól mint az Androidos Gmail kliens.


Alkalmazások:


A Windows Phone Marketplace szép lassan küzdi fel magát a nagyok közé, az úgy nevezett alap alkalmazások mind megtalálhatóak, bár pár apró fájó kivétel azért van még. Ilyen a hivatalos Youtube kliens mely pillanatnyilag csak egy link ami megnyitja a böngészőben a Youtube mobil oldalát. (Update: Van alternatíva: MetroTube) Most már elérhető a Skype kliens is, igaz hívásokat fogadni csak úgy tudunk, hogyha fut az alkalmazás.

Androidon nagyon hozzászoktam a Widgetekhez, erre itt az élő Tile az alternatíva. Számomra a legfontosabb a WiFi és a MobilNet kapcsolhatósága volt. Ehhez is van App amivel létrehozhatunk Tile-okat a telefon funkcióinak gyors átállításához.


Nokia Alkalmazások

Alkalmazások a'la Nokia:


Jöjjenek a Nokiás App-ok amik belülről megkülönböztetik a többi WP7 telefontól a Lumiát.

Legfontosabb talán a Nokia Maps, és a Nokia Drive amiből az utóbbit előre telepítve megkapjuk, az előbbit pedig maketplace-ből szedhetjük le a telefonra. Mind a két alkalmazás funkcionalitását tekintve megegyezik a Symbianos verziókkal. 3D nézet, éjszakai mód, POI kezelés minden ami kellhet. Bekapcsolt mobilnettel nagyon gyorsan talált pozíciót és jól tartotta azt. Nem volt bajom a GPS érzékenységével. Egyetlen egy negatívummal találkoztam a Nokia Drive-nál mégpedig azt, hogy mindenképpen kell neki adatkapcsolat a navigáláshoz.. A Nokia Autóval 2.0-ás verziója pedig már támogatja az offline navigációt.

Nokia Térképek:




Nokia Vezess:

 



Kapunk még egy App Highlights nevezetű külön alkalmazást ami a Marketplace-ről leválogatott Nokia által ajánlott alkalmazásokat tartalmazza. Jelenleg eléggé gyér az ajánlattár, de a Marketplace bővülésével ez is változni fog.

Felkerült a Symbian-os Nokiákon jól ismert Nokia Internet Radio WP7-es alternatívája a TuneIn Netes Rádió alkalmazás óriási kínálattal. Ez köszönhetően a WP7 Hub-os felépítésének részben beépül a WP7 zene és videókezelőjébe.

Előre telepítve megtalálható a Névjegyáttöltő alkalmazás. Mily' meglepő ezzel régebbi telefonról lehet áthúzni a névjegyzékünket.

A Nokia Music alkalmazást egyelőre hiába keressük, mivel nálunk nem elérhető a szolgáltatás. Reméljük a jövőben mi is részesülünk a jóból..


 

Lokalizáció:


A Mango-val megkaptuk a magyar nyelvet a telefonban, ám sajnos ez még nem tartalmaz T9 szótárat így gépelésnél nem kapunk segítséget. Ettől függetlenül a WP7 billentyűzete nagyon jól kezelhető. Jövőben valami Swype szerű megoldás azért sokat dobna rajta. Reméljük a MS is így gondolja.. :)
Másik fontos dolog, hogy itt már nem találhatóak meg azok a Kapcs. Ford. típusú Nokiás rövidítések. Ilyennel egyedül a Névjegyáttöltőnél és a Nokia Vezess-ben találkoztam, ott is csak a hosszú név miatt..

Kamera:

Kamerával az elején kicsit meglepett. Mármint az első 10 kép borzalmas lett. A Samsung féle megoldáshoz képest kicsit szokatlan volt a kamera használata. A fókuszálást lassabbnak is érzem mint a Galaxy-nál, főleg makró esetén. Viszont miután ráérez az ember utána nagyon jó képeket lehet lőni  vele. Érdemes állítgatni a színmélységet, mert sokat dob a képen. Az alap beállítást kicsit fakónak találtam. Mintaképeket már korábbi bejegyzésben raktam ki. ITT!!! és vannak még frissebb képek friss firmware-rel ITT

Összkép, apróságok


A kiegészítőkről külön akartam írni. Kapunk egy fülest egygombosat, egy USB kábelt és egy usb foglalatos 220 csatlakozót. Ez eddig rendben is van. A füles jól szól, habár nem a mostanában trendi agybadugós fajta, egyetlen hátránya van csak az pedig a gomb. Egyszerűen nem lehet érezni, fogásra egy sima henger érzése van és a gomb nem emelkedik ki belőle. Így nehéz számot váltani, vagy felvenni a hívást anélkül hogy odanéznék. Emellett kicsit csalódás volt a rádió. Galaxy-hoz képest gyengébb és halkabb. A zenékből hiányoznak a mélyek, ez akkor fordul elő ha még nincs fent a telefonunkon a 12070-es firmware frissítés. Zune-ban gyorsan felrakhatjuk a telefonra és a hangminőség jelentősen javulni fog.

Mindent összevetve a telefon nagyon jó. Habár a Galaxy is egy erős gép, valószínűleg sohasem lehet vele elérni olyan sima működést mint amit a Wp7-tel hoz a Lumia. Ennek megvan az ára, kevésbé testre szabható a telefon, viszont akinek az számít, hogy egy erős, buherálás nélkül is megbízható telefonja legyen csak ajánlani tudom. Symbian-osoknak szerintem ez egy felüdülés...

28 megjegyzés:

  1. Vélemények, saját tapasztalatok nyugodtan jöhetnek kommentben..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdő vagyok minden téren. Hogyan lehet a laptopba tenni a képeket és a videókat amit készítettem? Összedugtam észleli is de nem reagál semmire, Köszi

      Törlés
  2. Nagyon szép írás, gratulálok!
    Kérdésem:
    Hogyan Printscreenezted le a képernyőt?

    VálaszTörlés
  3. Az itt leírt programot használtam. :)
    http://modevel.blogspot.com/2011/12/wp7-screenshot-keszites-az-eszkozon.html

    Unlockolt eszköz kell hozzá..

    VálaszTörlés
  4. Hello ! Androidról váltanék WP7re és érdekelne, hogy ez az "unlockolás" mekkora szabadságot ad ? Olyan lenne mint iPhone-on a jailbreak? Előre is köszönöm a válaszod :)

    VálaszTörlés
  5. Gyakorlatilag az Unlock elsődlegesen abban segít, hogy rakhass fel alkalmazást marketplace-en kívülről. Emellett lehetőséget ad bizonyos módosítások végrehajtására... pl lecserélni a Bing keresőt Google-ra... :) De nem ad akkora szabadságot mint egy iPhone-os jailbreak...
    (Gyakorlatilag a Registry-hez férhetsz hozzá...)

    VálaszTörlés
  6. hello hogy tudom unlockolni?

    VálaszTörlés
  7. tud nekem segíteni valaki?
    Ma vettem egy Lumina 800ast..
    de nem tudok rá tenni mp3-at, vagy netről letöltött játékokat.
    Eggyig Android tabletet használtam,és ház ez most nem megy...
    fecoka30@gmail.com a címem ha valaki jelentkezne meg köszönném..
    Esetleg androidos táblagép ügyben viszont én vagyok otthon va valakinek rootlolás vagy egyéb gondja van...

    VálaszTörlés
  8. Zenéket a Zune nevű Windows alkalmazással tudsz rárakni. Alkalmazást vagy a telefonon lévő marketplacen keresztül vagy pedig szintén a Zune-ről elérhető Marketplace-ről tudsz telepíteni...

    Zune innen letölthető: http://www.zune.net/hu-HU/products/software/download/default.htm

    VálaszTörlés
  9. Ertem,és nagyon köszönöm a segítséget is.
    Bár nekem angol a windows a pc-én,igy a zune is angol nekem,és nem igazodom ki hgy ott hol lehet tallozni a HDD-ről mp3akat..
    Valamint hogy ha külső alkalmazást szeretnék rá tenni a telefonra az miképp működik?
    Tehát kinyitni a wp-ét?
    Ebbe tud valaki segíteni?
    Üdv

    VálaszTörlés
  10. Marketen kívüli alkalmazást csak Unlockolt készülékre lehet tenni. Unlockolni fejlesztőknek lehet, Diákoknak ingyenes a regisztráció, mindenki másnak 99$

    Zenét úgy adhatsz hozzá, ha Zune-ban a gyűjteményeknél hozzáadod a zenéidet tartalmazó könyvtárat. Ezután csak az alsó sarokban lévő telefon ikonra kell húzni a számot/albumot és rámásolja.

    VálaszTörlés
  11. Gyakorlatilag akkor van egy jó telóm,(lumnia 800)
    de sz...rt sem ér,mert minden fizetős...
    Most adom el a fenébe akkor..
    Androiddal jobb volt akkor minden..
    Szégyen a Nokiától..
    Tehát senki nincs aki ezt "otthon" kitudja nyitni?

    VálaszTörlés
  12. XDA fórumokon érdemes körülnézni, de tudtommal még nem létezik semmilyen "egyszerű" unlock megoldás...

    VálaszTörlés
  13. "egyszerűt nem is gondolnék..
    Tableteket sem egyszerű,de már 20perc alatt meg csinálom :)
    Csak ez nem Android...

    VálaszTörlés
  14. Egyszerű alatt olyanra gondolok aminél nem 90% az esélye a téglásításnak.. :) Interop unlock-ra keress rá, talán hamarosan megoldott lesz Lumián...

    VálaszTörlés
  15. Ha nekem csak annyi kéne,hogy külső helyről kapott alkalmazást telepítsek,ahhoz elég y Interop Unlock -ot meg csinálnom?
    És fogad a készülék külső xap-filokat is?
    Vagy meg kell csinálni az Internet Sharing opciót is?

    VálaszTörlés
  16. sziasztok! nem tudom él-e még a fórum!
    egy olyan kérdésem lenne, hogy a lumia 800-amra leszedtem egy facebook alkalmazást, meg egy külön mchat nevű fb csetet.
    nem tetszett, letöröltem de azóta, ha a böngészőből belépek az m.facebook.com, mobilos facera, mindig online mutat. letöröltem az említett programokat, de semmi hatás, ugyan úgy online vagyok!
    segítséget kérnék ez ügyben!
    e-mail címre: aurel.horvath@freemail.hu
    Köszi!

    VálaszTörlés
  17. Nekem csak egy problémám van. miután meghallgattam a feltöltött zenéket rajta, a kezdőképernyőn továbbra is megjelenik a legutóbb lejátszott zene.ezt hogy lehetne eltüntetni?

    VálaszTörlés
  18. szia! Nekem az a bajom h az eddig omlesztett appokat fogta es abc sorba rendezte! Ezt hogyan tudom megszuntetni? Koszi!

    VálaszTörlés
  19. Sajnos miután átváltott ABC üzemmódba már sehogy sem lehet visszaállítani az azt megelőző ömlesztett állapotot, csak teljes gyári visszaállítással...

    VálaszTörlés
  20. Azt is hallottam h. Ilyenkor mar tul sok az app. es ezert rendezi oket! Ez igaz? De koszonom szepen a valaszod!

    VálaszTörlés
  21. Eddig csak azt hittem h max egyszeri lefagyas de ez mar a 2. 3 hetes keszulek! Mit tegyek? Es mintha nagyon melegedne.... vagy ez termeszetes? Koszi.

    VálaszTörlés
  22. Egy bizonyos alkalmazásszám fölött átáll betűrendre.

    A lefagyás és melegedés nagyon nem természetes... érdemes lenne elvinni egy Nokia szervízbe

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok!

    Azt tudjátok, hogy tudnám kártyafüggetleníteni a telót? (20-asként venném és 30-as kártyát tennék bele)

    VálaszTörlés
  24. Viszem vissza a telenorhoz....szoftverfrissites segitene a lefagyason?

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok !
    Letöltöttem a lumia 800 ra a skype-ot ,és nem tudok képet küldeni.Maga a skype-ban nem találom azt a lehetőséget,hogy file küldés.Három lehetőséget ajánl fel,video hívás ,normál hívás,és emberek hozzáadása.A file küldéstnem.Tud nekem ebben valaki segíteni?
    Köszönettel.Robi

    VálaszTörlés
  26. Szervusz!

    Zune fel van telepítve?

    VálaszTörlés